Humor

spot_img

Humor er vigtigt for begge køn, men på lidt forskellige måder. Folk ler sjældent alene. Latter er som regel noget der foregår i sociale sammenhænge. Undersøgelser af skolebørn har vist, at når piger skal vurdere en vittighedstegning som morsom, så spiller det en stor rolle, at de hører andre grine ad den; hos drenge er det lidt mere vittighedstegningens kvalitet i sig selv, som udløser latter (1).

En forsker har undersøgt, under hvilke omstændigheder folk ler (2). Når kvinder taler med andre, ler de ret meget, mere end tilhøreren. Når en mand taler med en anden mand, ler han ikke så meget, men dog mere end tilhøreren. Når en mand taler med en kvinde, ler han endnu lidt mindre, og kvinden ler relativt meget af hvad han siger. Det vil sige at kvinder især er tilbøjelige til at le, når en mand siger noget morsomt. En mand ler derimod særlig lidt, hvis en kvinde siger noget morsomt.

”Sans for humor” er vigtigt i kontaktannoncer og spiller en stor rolle for, om en person er seksuelt attraktiv. Nærmere undersøgelser af dette viser, at for mænd er det vigtigt, at kvinden ler ad ham når han er morsom; for kvinden er det vigtigt, at manden har sans for at sige og gøre noget morsomt (3). Kønsrollerne er altid sådan fordelt, at manden skal være morsom og få kvinden til at le, ikke omvendt. En kvinde bliver ikke mere seksuelt attraktiv af at være morsom.

Dette spiller en stor rolle i underholdningsindustrien. Det er meget svært at være kvindelig komiker – mænd gider ikke grine ad en, og de finder ikke en attraktiv. Det er derimod taknemmeligt at være mandlig komiker – han kan få mange kvinder til at le, og de finder ham også ofte seksuelt attraktiv.

Der er for nylig lavet en meta-analyse af 36 undersøgelser af, hvorvidt mænd er dygtigere en kvinder til at producere noget, som andre synes er sjovt (4). Det samlede resultat er: Ja, der er en moderat forskel i mænds favør, dvs. mænd er i gennemsnit bedre til at producere humor.

Hvor svært det er at være kvindelig komiker, illustreres af, at da man i Norge i 2019 skulle uddele en humor-pris, så kunne man ikke finde en eneste kvinde, som var morsom nok til at få prisen (5). De tre prismodtagere var alle mænd. Juryen bestod af seks kvinder og ti mænd.

Også i Danmark er kvindelige komikere ofte fortørnede over ikke at blive anerkendt. Men de har desværre kønsrollerne imod sig.


(1) H. Leventhal & G. Cupchik (1976 / 2006): A process model of humor judgment. Journal of communication 26 (3): 190-205. https://academic.oup.com/joc/article-abstract/26/3/190/4553888?redirectedFrom=fulltext

(2): R. R. Provine (2000): Laughter: A scientific investigation. Penguin Books. og R. R. Provine (1996): Laughter. American scientist 84 (1): 38-45.https://www.
researchgate.net/publication/232489851_Laughter_A_Scientific_Investigation

(3) Christie Nicholson (2010): The humor gap. Scientific American Mind 21 (2): 66-73. https://www.scientificamerican.com/article/the-humor-gap-2012-10-23/

(4) Greegross, Silvia & Nusbaum (2020): Sex differences in humor production ability: A meta-analysis. Sex differences in humor production ability: A meta-analysis. Journal of research in personality 84: 103886. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0092656619301072?

(5) https://www.vg.no/nyheter/meninger/i/0ERjX2/humorpris-debatten-ingen-
kvinner-er-morsomme-nok

Seneste artikler

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...

Slår kvinder kun i selvforsvar?

Talrige forskningsrapporter viser, at partnervold går nogenlunde lige hyppigt begge veje, og at kvinder...

MERE SOM DETTE

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...