Fakta og myterKvinder og mændBørns opvækstFaderens betydning for datteren

Faderens betydning for datteren

spot_img

En piges forhold til sin far har væsentlig betydning for hendes senere udvikling (1, 2, 3). Det er vigtigt, hvor meget faderen beskæftiger sig med sin datter, hvor meget opmærksomhed og opmuntring hun får, hvor meget han kontrollerer og disciplinerer hende, og hvor ofte han læser historier for hende. Det betyder noget om far-datter forholdet er præget af varme, autonomi, støtte, og fast struktur, eller om det er præget af afvisning, kaos og tvang. Det virker negativt, hvis faderen har for lidt kontakt med sin datter, f.eks. hvis han er kold, fjern og optaget af sit arbejde. Og det virker især negativt, hvis moderen omtaler faderen negativt og bagtaler ham over for sin datter. Alt dette er især vigtigt, når pigen endnu kun er få år gammel; men virkningen viser sig typisk først efter at hun er fyldt 10 år.

Et positivt forhold til faderen disponerer pigen for at klare sig godt i skolen, især i fag som piger typisk er gode til (sprogfag), men også ofte maskulint prægede fag, såsom matematik. Faderen har betydning for hendes valg af karriere. Flere undersøgelser viser, at kvinder der har opnået lederstillinger, især i erhvervslivet, har haft et usædvanligt varmt, tæt og fortroligt forhold til deres far. De har større selvtillid end andre kvinder.

Et godt forhold til faderen fremmer også ansvarlighed, moral og altruisme hos datteren.

Døtre der har et dårligt forhold til deres far, har et nedsat cortisol-­niveau, sådan at de bliver for følsomme over for stress, og reagerer for kraftigt på det (2).

Faderen har også betydning for udviklingen af datterens seksualitet. Piger der voksede op uden far, har typisk en pågående, unuanceret form for seksualitet, hvor de spiller op til alle hankønsvæsener (4). Piger med et godt forhold til deres far er derimod mere reserverede i starten og har bedre evner til at opbygge et sundt parforhold med en mand, der er følelsesmæssigt intim og opfylder hendes følelsesmæssige behov.

At pigen har et godt indtryk af sin far, og af forholdet mellem moderen og faderen, har større betydning end noget som helst andet for hendes evne til at få orgasme, når hun bliver voksen (5). Hvis moderen omtalte hendes far negativt, og hvis hun fik et generelt indtryk af mænd som upålidelige mennesker, så skader det i voksenlivet hendes evne til at knytte sig tillidsfuldt til mænd og til at få orgasme. I det hele taget ser det ud til, at et negativt forhold til faderen senere hen giver et generelt negativt forhold til alle mænd, herunder en tendens til at skabe konflikter og forlade parforhold.

Den stigende tendens til, at mødre lever alene og holder faderen væk fra barnets liv, betyder altså, at vi kan forvente, at døtrene i næste generation bliver endnu mere fjendtligt indstillede over for mænd og får endnu sværere ved at indgå i et kærligt parforhold med mænd.


(1) Kapitel 16, ”Faderens betydning for datterens udvikling”, i Kåre Fog (2004): ”to køn – tre sandheder”.

(2) Linda Nielsen: How dads affect their daughters into adulthood.
https://ifstudies.org/blog/how-dads-affect-their-daughters-into-adulthood

(3) J. Byrd-Craven et al. (2012): The father-daughter dance: the relationship between father-daughter relationship quality and daughters’ stress response. Journal of family psychology 26 (1): 87-94.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22182338

(4) Jay Belsky, Laurence Steinberg & Patricia Draper (1991): Childhood experience, interpersonal development, and reproductive strategy: An evolutionary theory of socialization. Child development 62: 647-670.

(5) Seymour Fisher (1973): The female orgasm. Psychology, physiology, fantasy. 533 pp. Basic Books, Allen Lane.

Seneste artikler

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...

Slår kvinder kun i selvforsvar?

Talrige forskningsrapporter viser, at partnervold går nogenlunde lige hyppigt begge veje, og at kvinder...

MERE SOM DETTE

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...