Fakta og myterKvinder og mændParforholdFinland: Udvikling til ugunst for mændene

Finland: Udvikling til ugunst for mændene

spot_img

Forholdet mellem kønnene viser en meget ildevarslende udvikling i Finland (1). Andelen af de 25-34-årige mænd, der er i arbejde, er siden år 2000 ændret fra ca. 85 % først med en stigning til ca. 89 % i 2009, men derefter et voldsomt fald til 80 % i 2015. Andelen af mænd i denne aldersgruppe, der er fattige, er i samme periode steget fra 6 % til 18 %. Andelen af kvinder, der er fattige, er derimod næsten uændret (2). Samtidig er det 20 % af alle børn, som ikke har en far. Drenge og piger undervises særskilt i skolen, og pigernes undervisning er bedre end drengenes. Alt i alt er der en del mænd, der så at sige på vej til at blive udrangeret i samfundet.

Jo flere mænd der er dårligt stillet socialt, og jo flere mænd der har lavere indtægt end kvinderne, jo færre mænd og kvinder finder sammen og stifter familie. Kvindernes sexliv er blevet mindre tilfredsstillende, de føler sjældnere sexlyst end før, og har problemer med at få orgasme (3). Færre kvinder end før får børn, og det har voldsomme virkninger på fødselstallet (4, 5) (se afsnit 64 s. 175).

Indførelsen af 9 ugers øremærket barsel til mænd i 2010 har ikke forhindret et fald i fødselstallene. Siden 2010 er det totale årlige antal fødsler faldet fra 61.000 til 50.000, og reproduktionsraten er nu nede omkring 1,35 – altså mindre end 2/3 af hvad den skal være, hvis befolkningen skal reproducere sig selv.

Umiddelbart ligner Finland således et skræmmeeksempel på, hvordan det går, hvis der tages for lidt hensyn til mændene. Den almene opfattelse i Finland er, at hvis der sker ændringer og forskydninger som er til ugunst for mændene, så må de bare finde sig i det; men hver gang en kvinde står over for problemer, så har hun ret til at få hjælp (1).

De fleste kvinder føler kun trang til at sætte børn i verden, hvis der er en mand hos dem som bidrager til en stabil høj indtægt og til at hverdagens logistik fungerer. Hvis kvinderne er så selvcentrerede, at de overser faren ved at sende mændene ned ad lønstigen og ud i fattigdom, så får vi et samfund, der ikke reproducerer sig selv.


(1) Geburten auf Rekordtief: Finnische Männer im Zeugungsstreik. https://www.heise.de/tp/features/Geburten-auf-Rekordtief-Finnische-Maenner-im-
Zeugungsstreik-4025136.html

(2) www.talouselama.fi/uutiset/syntyvyys-putoaa-kuin-kivi-tarkeana-syyna-
miesten-syrjaytyminen/da327e88-cbcf-3cbf-a972-0c852f87cdde

(3) Osmo Kontula (2015): Sex life challenges: The Finnish case. In: James D. Wright(editor-in-chief), International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences, 2nd edition, Vol 21. https://www.researchgate.net/publication/
304193379_Sex_Life_Challenges_The_Finnish_Case

(4) https://www.stat.fi/til/synt/2017/synt_2017_2018-04-27_tie_001_en.html

(5) https://www.forbes.com/sites/ebauer/2019/10/01/why-has-finlands-fertility-
rate-collapsedand-are-there-lessons-for-us/?

Seneste artikler

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...

Slår kvinder kun i selvforsvar?

Talrige forskningsrapporter viser, at partnervold går nogenlunde lige hyppigt begge veje, og at kvinder...

MERE SOM DETTE

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...