Fakta og myterKvinder og mændSexovergrebMænd der begår selvmord efter falske anklager om sex-overgreb

Mænd der begår selvmord efter falske anklager om sex-overgreb

spot_img

I afsnittet “Voldtægt er alvorligt – men det er falske anklager for voldtægt også” fra Fakta og Myter om kvinder og mænd, som du kan læse HER, nævnes det, at mænd som bliver udsat for en falsk anklage om voldtægt, kan blive meget hårdt ramt. I mange tilfælde ændres deres personlighed, de mister deres livslyst, og i en del tilfælde bliver hele deres tilværelse smadret. Derfor bør det ikke undre, at i en del tilfælde fører falske anklager om sex-overgreb til at den anklagede begår selvmord. Teksten om dette emne på Kønsdebat-bloggen nævner en række eksempler fra flere lande (1).

Her (2) er f.eks. en liste på 12 mænd, som har begået selvmord i Storbritannien inden for perioden 1997 til 2018. Nogle af anklagerne var ellers temmelig harmløse, f.eks. en mand der var anklaget for at have filmet en 16-årig pige med sin mobiltelefon.

Man kan måske forstå, at hvis en mand bliver grebet i faktisk at have begået sex-overgreb, så lider han så stor skade på sin anseelse, at han begår selvmord. Det kan være sværere at forstå, at hvis en mand anklages for noget han IKKE har gjort, er han i mindst lige så stor risiko for at begå selvmord. Han føler sig i en desperat og håbløs situation. Politiet tror ikke uden videre på, at han er uskyldig, og de sociale omgivelser er ofte hurtige til at reagere, som om han faktisk er skyldig, f.eks. ved at hans venner slår hånden af ham, eller at han bliver fyret fra sit job. En sådan mand står således alene, uden ret meget social støtte, og han har sjældent adgang til psykologisk støtte.

Fra England kendes bl.a. en tragisk sag, hvor en 17-årig engelsk dreng blev anklaget af en jævnaldrende pige for voldtægt. Han kunne ikke udholde politiets forhør, og hængte sig selv (3). 14 dage senere indrømmede pigen, at anklagen var falsk; men da var det jo for sent. Moderen sørgede så meget over tabet af sin søn, at hun på årsdagen for sønnens selvmord også hængte sig selv (4).

Nogle britiske medier omtalte sagen, men to af de største medier – The Guardian og BBC – ville ikke omtale den (5). Det hænger sammen med, at disse medier har redaktioner med feministisk sindelag. For feminister er det vigtigt, at kvinder ikke skræmmes fra at anmelde voldtægter. Hvis der kommer fokus på falske anmeldelser, så vil det skræmme nogle kvinder fra at anmelde, og det vil disse medier for alt i verden undgå. Det er vigtigere for dem, end at omtale mænd, der begår selvmord på grund af falske anklager.

Den bevidste linje som sådanne medier anlægger, bidrager til at den brede offentlighed tror, at falske anmeldelser er meget sjældne. Hvis man bringer emnet falske anmeldelser på banen, så vil man ofte slet ikke blive troet, og feminister vil anklage en for sexisme og for at man skaber en fjendtlig stemning mod kvinder. Det vides ikke, hvor mange anmeldelser, der er falske – de forskellige skøn over det varierer enormt. Man kan dog roligt sige, at der er en betydelig risiko for at en given anmeldelse er falsk; men det holdes i ret høj grad skjult i medierne.

Selve det, at der forekommer falske anmeldelser, kan også blive et stridspunkt. Ramdas Lamb var en populær professor på universitetet på Hawaii. Han havde en profeministisk holdning, men i en time skulle man diskutere kontroversielle emner, og han kom i strid med en rabiat ung feminist om, hvorvidt der er visse voldtægtsanklager som er falske. Det mente Lamb, og den unge feminist anklagede ham derfor for sexchikane og for at skabe en fjendtlig atmosfære. Den disciplinære sag imod ham trak ud i 3½ år. En af de øvrige kvindelige studerende begyndte at anklage ham, først for vagt definerede seksuelle overgreb, senere mere og mere konkret om, at hun var blevet voldtaget. Det viste sig, at Lamb havde sit alibi i orden i alle de påståede episoder, som umuligt kunne være sande. Alligevel blev påstanden om, at Lamb var voldtægtsmand almindeligt kendt i området. Han trak sig ind i sig selv, og han selv og hans familie led stor psykologisk skade. En føderal undersøger kom til stede og slog fast, at Lamb var helt uskyldig. Derefter kom sagen for den civile ret, som på et øjeblik kunne afgøre Lambs uskyld, og den anklagende kvinde kom til at betale ham en stor erstatning; men han fik ingen erstatning fra universitetet.

Det er et eksempel på skadevirkningen ved, at rabiate feminister fastholder, at falske voldtægtsanmeldelser stort set ikke forekommer.


(1) http://kønsdebat.dk/blog/?p=249

(2) https://hequal.wordpress.com/2015/10/09/bbc-has-never-reported-a-single-
suicide-caused-by-false-rape-allegations/

(3) https://www.independent.co.uk/news/uk/student-kills-himself-after-being-
accused-of-rape-a6676611.html

(4) http://www.mirror.co.uk/news/uk-news/heartbroken-mum-teen-who-killed-
8518826?ICID

(5) https://hequal.wordpress.com/2016/10/19/one-year-on-bbc-finally-forced-to-acknowledge-suicide-of-victim-of-false-rape-allegations/

(6) http://www.fact.on.ca/newpaper/go9909.htm

Seneste artikler

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...

Slår kvinder kun i selvforsvar?

Talrige forskningsrapporter viser, at partnervold går nogenlunde lige hyppigt begge veje, og at kvinder...

MERE SOM DETTE

Voldens kontinuum

Liz Kelly er en britisk lesbisk kvinde, som har en professorstilling ved en afdeling...

Hustruvold er ikke udtryk for patriarkalsk kontrol med kvinder

Ifølge feministisk teori er samfundet et patriarkat, hvor mænd holder kvinder nede, og en...

Partnervold blandt lesbiske

Dannerhuset skrev for nogen tid siden en kronik i Politiken med titlen ”Vold er...